V sklopu »Glasbene šole« se bomo spoznali s principi improviziranja v glasbi, gledališču, gibu, besedi in odnosu ter jih prenašali in umeščali v naše vsakdanje življenje ter predvsem v okolje, kjer preživimo dobršen del našega vsakdana. Pogovarjali se bomo o lastnih interesih in zanimanjih ter pristopu do realizacije idej. Posvetili se bomo našemu dogajanju v življenju, iz njih izhajali ter jih poskušali reinterpretirati skozi zvočni nastop. Predznanje ni potrebno!

Mentor: Jaka Berger, samozaposlen v kulturi – instrumentalist

PROGRAM:

 • dihanje in zaznavanje misli
 • poslušanje tišine
 • poslušanje tišine in umeščanje kratkega zvoka s pripomočkom, ki izhaja iz delovnega mesta
 • izražanje z gibom/sugestijo, ki jo uporabljaš v vsakdanjem življenju
 • razumevanje in reakcija na podano sugestijo
 • ustvarjanje svojega jezika in reagiranje
 • iskanje radijske postaje in zaznavanje muzikalnosti
 • improviziranje s tolkalom ali brenkalom
 • improviziranje z radijskim sprejemnikom
 • improviziranje v skupini
 • zaznavanje v skupini
Inštrumentarij in rekviziti:

Pripomočki za vaje se izberejo na licu mesta in se izbirajo v korelaciji z dnevnimi aktivnostmi. Dodatni pripomočki s strani mentorja so radijski sprejemnik, tolkalo, brenkalo …

Jaka Berger (1980) je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski glasbeni krajini v zadnjih petnajstih letih. Leta 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od leta 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. V letu 2013 je bil performer gledališke uspešnice ‘Gremo Vsi!’ v režiji Mareta Bulca . Redno razvija eksperimentalni projekt ‘Partija’ z vizualnim umetnikom Matejem Stupico ter koncertira s skupino Darla Smoking. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije ‘Treatise’ skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel svoje najzahtevnejše avtorsko delo, kompozicijo za desetčlanski orkester ‘Tentet slišnega življenskega toka’. Leta 2019 je izdal solistično ploščo posvečeno skladatelju Mortonu Feldmanu, izdal ploščo z zasedbo Fresh Dust trio za britansko založbo FMR Records s pianistko Marino Džukljev in kitaristom Samom Šalamonom, ki je označena kot plošča leta 2019 po mnenju portala za improvizirano glasbo Centralala. V zadnjih letih je izvajal tolkalske in glasbeno improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in izkušnje redno dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji iz celega sveta, ter razširja koncept delavnic v široko kolektivno ustvarjanje na podlagi improvizacije in komunikacije.

Pin It on Pinterest

Share This