V sklopu »Animacijske šole« se bomo spoznali s procesom izdelave kratkega animiranega filma. Zanj bomo ob podpori mentorice sami izdelali scenarij, zgodboris in po njem ustvarili like in ozadja ter jih animirali. Ob tem se bomo spoznali tudi s potrebno opremo in programi za animiranje ter njihovo uporabo. Delavnica nam omogoča vpogled v proces ustvarjanja animiranega filma.

Mentorica: Andreja Goetz, animatorka

PROGRAM

  • osnovni principi in tehnike animiranja (izbira tematike animiranega filma, snovanje osnovne ideje filma)
  • scenarij in zgodboris (izdelovanje scenarija in zgodborisa, izdelovanje likov)
  • snemanje (priprava prostora, izdelovanje likov in ozadij, rokovanje s tehnično opremo)
  • montaža (spoznavanje osnov filmske montaže in montaža)

Podrobneje:

Osnovni principi in tehnike animiranja

Seznanili se bomo z osnovnimi principi in tehnikami animiranja. Kratkemu uvodu sledi spoznavanje vseh udeležencev med seboj in razvijanje scenarija skozi pogovor. Na ta način se bomo udeleženci bolje spoznali in tako pripravili osnovo za prijetna nadaljnja srečanja. Ob pogovoru bomo skupaj razmislili o temah, ki nas zanimajo, pogledih na svet in določili osnovno idejo filma. V kolikor bo mogoče (odvisno od skupine) lahko pripravimo že osnutek scenarija.

Scenarij in zgodboris

Na podlagi začetne ideje bomo napisali scenarij po katerem bomo izdelali zgodboris. Poiskali bomo različne foto reference s katerimi bomo določili vizualno smer, vzdušje in likovno tehniko, ki jo želimo prikazati v našem filmu. Začnemo z izdelovanjem likov in ozadij po posameznih prizorih. Ustvarjamo v tehniki izrezanke. Izdelke sproti ustrezno arhiviramo.

Snemanje

Pripravimo delovni prostor za snemanje. Postavimo sceno za prvi prizor in pričnemo s snemanjem. Najprej bomo z udeleženci naredili nekaj testnih posnetkov, da dobijo občutek za premikanje. Posnamemo 1-2 prizora. Medtem, ko eni animirajo drugi izdelujejo like in ozadja za naslednje prizore.

Montaža

Spoznamo se z osnovami filmske montaže. Posneti video in avdio material skupaj grobo zmontiramo.

Andreja Goetz (1984) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost (ALUO) v Ljubljani, smer Vizualne komunikacije. Že dolga leta izvaja delavnice animiranega filma ter sodeluje pri projektu “Nacionalni filmsko – vzgojni program” v Art kino mreži Slovenije.

Pin It on Pinterest

Share This