Poln zaboj ustvarjalnosti

Icon Heading

SLIKARSTVO (Agata Pavlovec)

Na delavnici bodo udeleženci spoznali različne materiale, tehnike in načine risanja ter slikanja , primerne bodo tudi za tiste brez slikarskega predznanja, saj bo pristop prilagojen vsakemu posamezniku. V hitrem tempu današnjega časa, ki vnaša v naša življenja stres, se bomo razbremenili napetosti in ustvarjali v lastnem ritmu.

KIPARSTVO (Agata Pavlovec)

Na delavnici bodo udeleženci spoznali različne pristope pri kiparskem ustvarjanju, osredotočali se bodo predvsem na glino. Glina kot primarna kiparska snov je odlična za oblikovanje skulpture in ponuja neskončne možnosti. Spoznali bodo zakonitosti gline ter kako uspešno izdelati skulpturo. Za popolno sprostitev pa bodo udeleženci ustvarjali skulpture tudi iz recikliranega materiala.

  • Agata Pavlovec je akademska slikarka, ki samostojno razstavlja od leta 2002 ter redno sodeluje na različnih skupinskih razstavah, kolonijah, delavnicah in likovnih festivalih. Prav tako je aktivna na gledališkem področju kjer sodeluje z različnimi amaterskimi gledališkimi skupinami, snuje scenografijo, kostumografijo, poslikavo scenskih elementov in likovnih zasnov za lutkovne ter gledališke predstave, ter tudi kot organizatorica in koordinatorica različnih prireditev in razstav. Izvaja različne likovne delavnice in izobraževanja za raznolike ciljne skupine

STRIPARSTVO (Martin Ramoveš)

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali s svetom stripa ter si ogledali različne stripe. Prikazane bodo osnovne spretnosti, ki so potrebne za nastanek stripa, udeleženci bodo seznanjeni z različnimi risarskimi tehnikami. Ob pomoči mentorja bodo poskušali razviti kratko zgodbo, na osnovi katere bodo izdelali lasten strip.

  • Martin Ramoveš je glasbenik in stripar mlajše generacije, ki raziskuje izrazne možnosti glasbe, poezije in stripa ter kombinacije teh medijev, čemur je posvetil tudi diplomsko delo »Pesem v stripu« na ljubljanski Pedagoški fakulteti leta 2015.

FOTOGRAFIJA (Jana Jocif)

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovnimi nastavitvami fotoaparata ter različnimi kompozicijami. Poudarek bo predvsem na praktičnem delu, fotografiranju, v okviru katerega se bodo udeleženci posvetili predvsem portretni fotografiji pod naravno in umetno osvetlitvijo.

  • Jana Jocif je diplomirana arhitektka, ki se je sprva s fotografijo ukvarjala ljubiteljsko, v zadnjih osmih letih pa predvsem profesionalno. Izobraževala se je pod mentorstvom Toneta Mlakarja in Petra Pokorna, dodatno pa še pri ptujskem fotografu Stojanu Kerblerju ter Andreju Perku.

IMPROVIZACIJA / RECITACIJA / JAVNO NASTOPANJE (Aljaž Tepina)

Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnove sproščanja, naučili se bodo ogreti govorni aparat ter s praktično igro premagali tremo. Na ta način bodo odgnali strah pred improvizacijo. Spoznali se bodo tudi z osnovnimi veščinami javnega nastopanja

  • Aljaž Tepina je gledališki in filmski igralec, ki je diplomiral iz gledališke igre na Royal Central School of Speech and Drama v Londonu. Prepoznaven je po vlogah v filmih (Batman – Vzpon viteza teme, Skriti spomin Angele Vode) in nadaljevankah (Usodno vino).

KREATIVNO PISANJE (Anja Eržen)

Na delavnici bodo udeleženci pisali krajša besedila, v ospredju bo predvsem izražanje kreativnosti. Za ta namen bo uvodoma uporabljen tudi pristop igre za sproščanje (t.i. ledolomilci), na ta način želimo udeleženem približati literarno ustvarjanje. Tekom delavnic bomo uporabljali različne metode pisanja, ki so enostavne in temeljijo na vizualni podobi. Uporabljali bomo različne materiale in v njih iskali izraz. Primer: iz časopisov bomo izrezali besede in jih sestavili v nove pomene. Končni produkt bo knjižica ZIN, ki jo bodo udeleženci lahko odnesli domov.

OBLIKOVANJE BESEDIL ZA JAVNE OBJAVE (Anja Eržen)

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z oblikovanjem besedil za javne objave, pri tem pa bo zahtevnost delavnice zelo prilagojena udeležencem. Sprehodili se bomo od manj zahtevnih besedil (enostavna vabila na dogodek) preko srednje zahtevnih (uradno elektronsko komuniciranje) pa vse do bolj zahtevnih (medijske najave).

  • Anja Eržen je diplomirana komparativistka in profesorica grščine ter hkrati ena izmed najaktivnejših na škofjeloškem literarnem polju. Izvaja delavnice kreativnega pisanja, pripravlja literarne natečaje ter sodeluje z lokalnimi deležniki na področju literature (Bralnica na vrtu Sokolskega doma, Knjižnica Ivana Tavčarja).

REZBARSTVO (Petra Plestenjak Podlogar)

Na delavnici bo ob razlagi mentorja prikazano rezbarjenje lesenih modelov za loški kruhek. Udeleženci, ki bodo izrazili željo in pokazali svojo ročnost, se bodo lahko tudi v praksi preizkusili v rezbarjenju z rezbarskimi dleti. Pod vodstvom mentorice bodo izdelali okrasni leseni obesek ali enostavnejši lesen model, v katerega bodo odtisnili testo za loške medene kruhke. Pripravili bodo medeno testo, ga odtisnili v različnih lesenih modelih in ga spekli.

  • Petra Plestenjak Podlogar je danes edina znana nosilka mojstrskega znanja izdelovanja lesenih modelov za mali loški kruhek. Stoletja dolgo tradicijo izdelovanja modelov in peke »ta malih kruhkov« so na Škofjeloškem v začetku 18. stoletja začele redovnice klarise, Petra pa jo danes nadaljuje in nadgrajuje tudi s svojimi avtorskimi motivi in vzorci ter tako bogato tradicijo prepleta s sodobnostjo. Modelom dodaja tudi nove izdelke – okrasne rezbarije, knjižna kazala, obeske in rezbarije na pohištvu.

GLASBILA IZ RECIKLIRANIH MATERIALOV (Andrej Fon)

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z raznolikim svetom glasbe in zvoka. V sklopu obeh srečanj se bodo fluidno izmenjevale forme koncerta, glasbene delavnice za izdelavo glasbil in skupinskega muziciranja. Predstavljena bodo bolj ali manj znana glasbila iz vseh koncev sveta, udeleženci se bodo lahko preizkusili v igranju nanje. Izdelovali bomo preprosta glasbila in zvočila, večinoma iz recikliranih materialov. Udeleženci bodo lahko izdelke obdržali in razvijali svoj glasbeni jezik tudi samostojno.

  • Andrej Fon je slovenski glasbenik, multiinštrumentalist in pedagog. Ukvarja    se z različnimi glasbenimi žanri kot so rock v opoziciji, no wave, ljudska  glasba, free jazz, svobodna improvizacija, kantavtorstvo. Zelo aktiven je tudi na polju pesništva, gledališča, izdelovanja glasbil ter izvajanja glasbenih    delavnic, s čimer se ukvarja že zadnjih petnajst let.

Pridruži se projektu

Icon Heading

Contact form