SLADKE KORENINICE

Icon Heading

delavnice z glino

Delavnice z glino so namenjene vsem, ki si želijo ustvarjalnega stika z naravo in poudarjajo občutljivost posameznih čutov in krepijo zavedanje o dotiku, vidu in sluhu. Gozdna Galerija Brat Škrat z mentorico magistro slikarstva Anna Rosa Tomšič Jacobs vabi na izdelovanje kipov iz naravnih materialov kanjona Kokre in travnikov ob Bobovških jezerih. Nina Koželj, vizualna umetnica, ki deluje primarno na področju kiparstva in grafike bo mentorica delavnic avtoportreta iz gline za slepe in slabovidne ter avtoportreta v temi za vse brez motenj vida. Na dvodnevni delavnici bodo pod mentorstvom interdisciplinarne umetnice Nike Erjavec udeleženci izdelovali taktilne inštrumente. Del delavnic je namenjen odraslim posameznikom z motnjami vida, motnjami v duševnem razvoju in gibalno oviranim.

 

Avtoportreti iz gline za slepe in slabovidne
Lokacija: Stolp Škrlovec
Termin: ponedeljka, 8. 4. in 16. 4., od 10h-12h

Avtoportret je v osnovi raziskovanje lastne podobe. Ko nam je pri likovnem ustvarjanju vzeta sposobnost videnja, se lahko zanesemo samo še na to, kar otipamo. Udeleženci delavnice bodo z tipanjem raziskovali proporce, oblike, izbokline in vdolbine na svojem obrazu, ter jih prenašali v glino. Nastali avtoportreti bodo refleksije na presečišču tipanja in vedenja o lastni podobi. Delavnica poteka pod mentorstvom Nine Koželj.

 

Avtoportret iz gline v temi
Lokacija: Stolp Škrlovec
Termin: četrtka, 11. 4. in 18. 4., od 17h-20h

Delavnica kiparjenja v temi bo posebno izkustvo, saj bomo za oblikovanje v glini uporabljali samo eno čutilo – tip. Odsotnost vida pri kiparstvu spremeni njegovo percepcijo, kjer se lahko zanesemo samo na naše haptične sposobnosti. Dotaknili se bomo vprašanj, kako dojemamo obliko s tipom, kako naše telo prenaša obliko v material, s kakšnimi težavami se pri tem soočamo in kakšni občutki nas prevzemajo. Predznanje za udeležbo ni potrebno. Delavnica poteka pod mentorstvom Nine Koželj.

 

Gozdna Galerija Brat Škrat
Lokacije in termini: Bobovška jezera, 10. 4., od 11h-15h (s povabilom)
Bobovška jezera, 13. 4., od 11h-17h
Kanjon Kokre, 17. 4., od 11h-15h (s povabilom)
Kanjon Kokre, 20. 4., od 11h-17h

Na delavnici bo vsak udeleženec izdelal skulpturo/skulpture iz izključno naravnih materialov, ki so na voljo na kraju prizorišča. Te skulpture naj bodo vezane na prostor na način, da jih ni možno prestaviti – oziroma da je njihovo nahajališče njihov sestavni del. Smisel je v zaznavanju specifik prostora in v umeščanju likovnih del vanj. Nastala dela bodo po koncu delavnice prepuščena vplivom okolja. Zaželena in podprta je samostojna avtorska koncepcija in izvedba dela. Delavnico izvaja magistra slikarstva Anna Rosa Tomšič Jacobs.

 

Zvočno-taktilni potenciali keramike
Lokacija: Layerjeva hiša
Termin: sobota, 13. 4., od 10h-14h in nedelja, 14. 4., od 15h-19h

Poudarek delavnice bo na raziskovanju zvočno taktilnih potencialov keramike. Značilnosti keramike obsegajo širok zaznavni spekter, ki je odvisen od fizikalnega stanja materiala. Sveža, surova glina je na otip hladna, mehka, elastična in mazljiva. Ko se posuši, postane suha in krhka. Zvok surove gline je top, medtem ko je za žgano keramiko značilen zven. Na delavnici bomo izdelovali taktilne inštrumente. V prvem delu bodo udeleženci iz gline oblikovali poljubno formo, pri čemer bomo osredotočeni na čutne potenciale oblike in teksture. Objekta ne bomo obravnavali zgolj površinsko in vizualno, temveč notranje, taktilno in zvočno. V drugem delu se bomo ukvarjali s čutnostjo in potenciali notranjosti forme. Vsak bo glede na zunanjost pripravil očem skrito vsebino (drobce, oblike…), ki bodo vir zvoka in dodanih taktilnih specifik objektov. Na drugi dan delavnice bomo formo izdolbli, v njo vstavili vsebino/suhe delce, jo zlepili, sestavili in dodelali. Ko bo glina žgana, bodo nastali unikatni taktilni instrumenti. Delavnici potekata pod mentorstvom interdisciplinarne umetnice Nike Erjavec.

Pridruži se projektu

Icon Heading

Contact form